Newsletter

71 de ani de parasutism in Romania si o lansare de carte despre activitatea din acest domeniu

Un articol marca Pilot Magazin

http://pilotmagazin.ro/2012/07/71-de-ani-de-parasutism-in-romania-o-lansare-de-carte-despre-activitatea-in-acest-domeniu-si-cativa-vizitatori-piloti-din-polonia/

In pavilionul expozitional al Camerei Deputatilor s-au adunat, in data de 5 iulie, feriti de arsita verii, nume mari ale aviatiei si parasutismului romanesc. Motivul, de fapt motivele, ca au fost in numar de doua, au fost comemorarea a 71 de ani de parasutism romanesc, precum si o lansare de carte despre activitatea lui Ionut Rites, parasutist “din garda veche”.

In public s-au numarat si sase piloti de aeronave ultrausoare din Polonia, veniti in vacanta cu ULM-urile in tara noastra. Ei au iesit pentru o zi prin Bucuresti, au vizitat alaturi de colectivul Pilot Magazin Muzeul Aviatiei si expozitia despre care va povestim. Au plecat de la noi cu un bagaj de cunostiinte mai vast, spunand ca avem o foarte mare si frumoasa istorie in domeniul aviatic.

Cu aceasta ocazie, a fost reliefat rolul generalului Grigore Bastan, atat in formarea trupelor de parasutisti, ca arma de elita, cat si in plan sportiv, prin stabilirea recordului national de lansare cu parasuta de la 10.000m, efectuat cu parasuta militara de conceptie proprie BG 7M (parasuta principala) si BG 3M (parasuta de rezerva), rezultat sportiv nedoborat nici pana in prezent.

La acelasi eveniment s-au aniversat 80 de ani de la recordul mondial de inaltime in lansarea cu parasuta stabilit de Smaranda Braescu la 17 mai 1932 – 7233m, recordul mondial de inaltime stabilit de Traian Dumitrescu Popa la 8 mai 1951 – 7250m si 51 de ani de la stabilirea recordului mondial la precizia aterizarii stabilit de catre col.(r)prof. Gheorghe Iancu.

Cei prezenti au avut ocazia sa admire cea mai mare expozitie de insigne si insemne ale parasutistilor militari si civili, din zorii parasutismului pana in zilele noastre.

Tot cu aceasta ocazie, Ionut Rites, in calitate de maestru al sportului si de detinator a mai multor recorduri mondiale la parasutism, a lansat cartea “Cu capul in nori”. O carte de vacanta, incitanta dar plina de umor si de dramatism. O carte care, practic, va pune in spatele fiecarui cititor o parasuta si caruia i se va face vant din avion. Este o ocazie ca cei care nu au avut sansa sa guste bucuria, emotia, nebunia unui salt cu parasuta, sa o faca – prin lecturarea acestei publicatii.

You must be logged in to post a comment.