Newsletter

Ziua Parasutistilor

Recent, pe 8 iunie, Muzeul Aviatiei a fost gazda unei intalniri dedicate Zilei Parasutistilor.

Intalnirea a fost organizata de catre Fundatia „General Grigore Bastan” in colaborare cu partenerii sai, atat din structurile non-guvernamentale specifice cat si cu cei din structurile militare active de parasutism.

Intalnirea a fost un prilej de omagiu adus parasutistilor veterani, promotia 1941-1942 aflati inca in viata, cu o varsta ce depaseste 90 de ani, si anume: Laurentiu Marginean, Tudor Marinescu, Teodor Portarescu, Dumitru Hanibal si Caruntu Aurel, care au primit Emblema de Onoare a Statului Major General.

Tot cu aceasta ocazie, s-a inaugurat oficial spatiul dedicat generalului Grigore Bastan, care va evoca rolul distinsei sale personalitati, atat in formarea trupelor de parasutisti, ca arma de elita, cat si in plan sportiv, prin stabilirea recordului national de lansare cu parasuta de la 10.000m, efectuat cu parasuta militara de conceptie proprie BG 7M (parasuta principala) si BG 3M (parasuta de rezerva), rezultat sportiv nedoborat nici pana in prezent.

Au fost derulate in sistem multimedia o serie de proiectii cuprinzand imagini cu primii instructori de parasutism, veternii parasutisti din promotiile 1941 si 1942, actiuni de pregatire la sol, lansari cu parasuta, interviuri si multe altele.

La acelasi eveniment s-au aniversat 80 de ani de la recordul mondial de inaltime in lansarea cu parasuta stabilit de Smaranda Braescu la 17 mai 1932 – 7233m, recordul mondial de inaltime stabilit de Traian Dumitrescu Popa la 8 mai 1951 – 7250m si 51 de ani de la stabilirea recordului mondial la precizia aterizarii stabilit de catre col.(r)prof. Gheorghe Iancu.

Simbolic, s-a predat stafeta performantei sportive romanesti de la generatia anilor 40 catre generatia anilor 60-70, apoi catre performerii anilor 90 si, mai departe, campionului zilelor noastre, Andi Nicolau.

Actiunea s-a finalizat la Centrul Militar National – Sala Norvegiana, unde a avut loc dineul oficial al parasutistilor militari si civili prezenti la aceasta activitate.

Mai multe fotografii: https://picasaweb.google.com/rittesch5775/MuzeulAviatiaiCCAJune82012#

Garda de onoare: http://www.traditia-militara.ro/ 

 

You must be logged in to post a comment.